

Denk eens aan … een super-zalig ontspannend moment tijdens je voorbije vakantie... Wat doet dat met je?
De foto bij dit blogbericht heeft voor mij betekenis. Toen we deze zomer een plek voor de nacht zochten in Frankrijk, belandden we in dit mooie stukje natuur in de Champagnestreek. Veel champagne heb ik niet gezien, maar ik nam een moment alleen voor een korte wandeling (efkes ontprikkelen) en nam deze foto. Als ik nu aan dit moment denk, word ik instant rustig. Da’s de kracht van onze gedachten. Want hetzelfde geldt voor een doemscenario in mijn hoofd, waarbij mijn hart instant sneller klopt. Mijn zenuwstelsel is dan geactiveerd en ik ben klaar om te reageren. Herkenbaar?
In ons leven gebeurt er vanalles, leuke dingen en minder toffe dingen. Velen onder ons hebben een natuurlijke neiging om te piekeren, in te vullen wat de ander denkt, of om zichzelf druk op te leggen. Maar heel vaak echter, als we die gedachten eens grondig bekijken (achteraf of in het moment zelf), merken we dat deze helemaal niet kloppen. Of dat we het niet zeker weten.
Meer aandacht geven aan potentieel gevaar dan aan positieve zaken zit bij ons mensen ingebakken. Het is een cognitief beschermingsmechanisme. Super interessant als we écht in levensgevaar zijn, maar ook vaak belemmerend. Het maakt namelijk dat we in angst leven of over-leven. En dus kostbare energie verliezen. In ons leven gebeurt heel wat en niemand heeft een glazen bol. Maar wat blijkt is dat het vaak niet zozeer de gebeurtenis an sich is die maakt dat we ons angstig of verdrietig voelen. Vaak zijn het onze gedachten die stress veroorzaken. En daar kunnen we iets aan doen! We kunnen onze gedachten omkeren, ervoor kiezen om een helpend verhaal te maken! Je bewust worden van je gedachten is dan de eerste stap.
Efkes oefenen:
- Heb jij nu op dit moment over iets of iemand een stresske?
- Noteer nu 5 negatieve gedachten?
- Daag deze gedachten nu uit. Wat zou je zeggen tegen een vriendin over deze gedachten?
Hoe was dit voor jou? Vond je dit een fijne oefening? Wil je meer weten over jouw denken of hierin dieper ondersteund/gecoacht worden? Je bent van harte welkom.
Liefs, Anneleen
Reactie plaatsen
Reacties