Wat zijn jouw 'rode vlaggen'?

Een beeld zegt vaak meer dan woorden. Of toch niet? 😊 Op deze foto op een familiefeest was ik content. Echt, het was een leuke dag. … Maar achter die brede lach schuilde ook onzekerheid en angst.

De context was duidelijk. Fons was drie maanden oud, Rosie een peuter met een eigen willetje (love it maar soms knap energierovend). Na drie maanden moederschapsrust ging ik bovendien opnieuw werken. Een bewuste keuze (of toch niet?). Mijn partner was vaak vroeg en laat aan het werk als zelfstandige.

Even schetsen. De zwangerschap van Fons kwam voor mij redelijk onverwacht. Da’s zelfs nog zacht uitgedrukt. Te meer omdat ik de dag van de zwangerschapstest nu nét m’n ontslag had ingediend. Over zwanger zijn wist ik al het één en het ander. Tijdens de eerste twee maanden dacht ik vaak dat ik een prenatale depressie doormaakte. Het kwam uiteindelijk wel goed ;). Na een geplande keizersnede en een complicatie door mijn epidurale had ik echter wekenlang erge hoofdpijn. Ik sliep als prille mama uiteraard zeer onderbroken. 😉 En toen ging ik werken…

Je hoeft geen psycholoog of coach te zijn om de 'rode vlaggen' in dit verhaal te zien. Mijn excuus: als je erin zit, zie je het niet meer. Ik zag het niet! Maar mijn lijf wel. En niet veel later begon de chronische hyperventilatie. Het maakte me heel bang en onzeker. Maar het was ook het begin van herstel. Van doen wat ik op vandaag doe. Het verhaal vind je hier.

Waarom vertel ik dit? Omdat ik weet dat de niet-perfecte-verhalen en kwetsbaarheden herkenning kunnen geven. Of erkenning. Het kan helpen om mild naar jezelf te kijken. Want heel vaak hoor ik in de praktijk ‘als ik nog efkes doorzet'.  Terwijl het net dan al vaak 5 voor 12 is.

Hieronder geef ik je mee welke stressoren we kunnen tegenkomen in ons hedendaagse westerse leven. Ze kunnen langdurig zijn of kort. Positief of negatief. Maar het gaat hem vooral om dit: neem je ook voldoende tijd om rust te nemen. Om te herstellen?

Fysieke zaken die stress kunnen geven: temperatuur, vervuiling, pijn, plotse aanraking, lawaai, bepaalde voeding, virussen, alcohol, vermoeidheid (onderbroken nachten, shiftwerk), …

Daarnaast zijn er ook de mentale stressoren:

  • Conflicten, ruzie, kritiek, meningen, (al dan niet ingebeeld)
  • Negatieve gedachten over jezelf (overtuigingen, zelfkritiek)
  • Hoge lat, to do’s, moetens, perfectionisme (‘ik wil een goeie mama, collega, vriendin, dochter, … zijn)
  • Piekeren, zorgen maken, twijfelen
  • Innerlijke conflicten (wat heb je nodig, wat verwacht men)
  • Onaangename emoties (boosheid, schuld, frustratie, …)
  • Zien van lijden
  • Veranderingen, onzekerheid, onvoorspelbaarheid, …

Heb jij momenteel het gevoel dat het 5 voor 12 is? Merk je dat je veerkracht al een tijdje onder druk staat? Tijdens stress & burnout coaching geef ik je effectieve tools en inzichten zodat je onmiddellijk aan de slag kan. Zodat die 5 voor 12 geen 12u hoeft te worden. Je bent van harte welkom. Liefs, Anneleen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.